Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Αποκάλυψη ΣΟΚ !!!!! Το ελληνικό δημόσιο αποζημιώνει εταιρεία για εξοπλισμούς που δεν παρέλαβε!


Συμβαίνουν στην Ελλάδα.Η φωτογραφία είναι από τις εγκαταστάσεις της εταιρείας Sonak.

Όπως προκύπτει από τις φωτογραφίες που δημοσιεύει το Onalert,δείχνει να έχει χρόνια να λειτουργήσει αλλά κατόρθωσε να κερδίσει σε δικαστική διαμάχη με το ελληνικό δημόσιο την απαλλαγή της από πρόστιμο 593.942.226,69 Ευρώ ,να καρατήσει τα 35 εκατομμύρια που είχε εισπράξει ως προκαταβολή και να μην έχει παραδώσει τα 18 συστήματα Παρεμβολέων επί Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μεταφοράς Προσωπικού και 11 Κέντρων Ακροάσεως .

Η δικαστική “νίκη” της εταιρείας που είχε αναλάβει να παραδώσει στον Ελληνικό στρατό το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου,έχει προκαλέσει μεγάλες συζητήσεις και πολύ “σούσουρο”! Το ελληνικό δημόσιο διεκδικούσε από τη SONAK ,τα 593 εκατομμύρια ευρώ,επειδή η εταιρεία δεν μπόρεσε ποτέ να παραδώσει το σύστημα. Όμως η εταιρεία, “πατώντας” σε αμφιλεγόμενες κινήσεις του ελληνικού δημοσίου κέρδισε τη δίκη. Η υπόθεση έχει πολλές ενδιφέρουσες πτυχές ακόμη και παραιτήσεις αξιωματικών που εξέφρασαν εγγράφως την διαφωνία τους. Μία απ΄ αυτές τις παραιτήσεις έχει στη διάθεσή του το Onalert .


Ο Αντισυνταγματάρχης Διαβιβάσεων Γεράσιμος Μιχαλάτος είχε υποβάλει τη παραίτησή του ,διαμαρτυρόμενος για την απόφαση της επιτροπής που χειριζόταν το θέμα των διαπραγματεύσεων με την εταιρεία SONAK. Διάλυση που έδωσε τη δυνατότητα στην εταιρεία να αποφύγει τα χειρότερα.

Τα όσα ανέφερε στην αναφορά του είναι αποκαλυπτικά. Με απλά λόγια η εταιρεία είχε εισπράξει το 50% της αξίας της σύμβασης έξι χρόνια μετά δεν είχε κατορθώσει να παραδώσει ούτε ένα σύστημα
.

Τελικά πριν από λίγες ημέρες, 6 χρόνια μετά την διάλυση της Επιτροπής από τον κ. Βασιλάκο, το Διαιτητικό Δικαστήριο εξέδωσε την απόφασή του με την οποία δικαιώνεται η εταιρεία ενώ απορρίπτεται η ανταγωγή του Δημοσίου, επιβεβαιώνοντας κατηγορηματικά τις προειδοποιήσεις του προκατόχου του Γενικού Γραμματέα Εξοπλισμών κ. Γ. Ζορμπά και Προέδρου Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων περί σοβαρής πιθανότητας πρόκλησης βλάβης του Δημοσίου, το οποίο βεβαίως πλέον υφίσταται σοβαρότατη βλάβη χάνοντας την προκαταβολή των 35 εκατ. Ευρώ, ενώ καλείται να καταβάλλει ως αποζημίωση στην Εταιρεία ποσό σχεδόν 3 επιπλέον εκατ. Ευρώ και τα έξοδα του δικαστηρίου, καθώς επίσης χάνει το επιπλέον ΚΑ για το οποίο είχε δεσμευθεί η εταιρεία όπως συμφωνήθηκε κατά την επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης κόστους 1,5 εκατ. Ευρώ περίπου, δηλαδή συνολικά η απώλειες του Δημοσίου ανέρχονται στα 40 εκατ. Ευρώ, χωρίς να συνυπολογίζεται βεβαίως το Επιχειρησιακό έλλειμμα εν μέσω οικονομικής θύελλας ….

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου